top of page

Březen - měsíc čtenářů v Městské knihovně v Broumově

Aktualizováno: 28. 2. 2022



Každý rok se v březnu české knihovny zapojují do celostátní kampaně nazvané Březen – měsíc čtenářů. Tuto akci vyhlašuje tradičně SKIP – Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR. Cílem akce je podpora čtenářství a posilování společenského významu a prestiže četby. Městská knihovna v Broumově se do této kampaně také zapojuje a chce propagovat to nejlepší ze svých služeb.

V roce 2022 bude hlavním komunikačním tématem v českých knihovnách opět „udržitelnost“.

Připravili jsme pro vás sérii přednášek, které toto téma řeší, a také jsme nakoupili nové knihy k problematice udržitelnosti. Tyto knihy budou v březnu vystaveny v půjčovně pro dospělé čtenáře, aby vám byly k ruce.

Na první besedu se můžete těšit už v březnu a pokračovat budeme i v dalších měsících. Tématu udržitelnosti se budou věnovat i besedy, které připravujeme pro školy.


Budeme se na vás těšit v broumovské knihovně a rádi přivítáme i další nové uživatele naši knihovny. Přihlášení do knihovny je úplně jednoduché. Přijdete, vyplníte jednoduchou přihlášku, zaplatíte roční poplatek a můžete naše služby využívat. Rádi vás seznámíme se vším, co vám knihovna může nabídnout.


Program na Březen:


8. březen 2022 / 16:00 hod.

Čtenář roku 2021 v broumovské knihovně

V rámci kampaně Březen–měsíc čtenářů vyhlašují české knihovny také vždy soutěž Čtenář roku. Letošního „Čtenáře roku“ budeme hledat mezi těmi, kteří zůstali knihovně věrní i v době pandemie. Bude to čtenář, který měl za rok 2021 největší počet výpůjček i přes omezení ve výpůjčních službách.


1. – 31. březen 2022 / dětské oddělení

Výstava ke 430. výročí narození "učitele národů" Jana Ámose Komenského doplněná dobrodružnou vědomostní hrou.

V březnu si připomínáme 430. výročí od narození Jana Ámose Komenského (28. 3. 1592 - 15. 11. 1670). K této příležitosti bude v dětském oddělení umístěno 12 panelů s významnými událostmi Komenského života. K prohlédnutí budou připravené také tematicky korespondující knížky pro děti.

Zájemci si mohou zahrát dobrodružnou vědomostní hru s 5 úkoly (odpovědi na připravené otázky soutěžící zjistí po nastudování výstavních panelů). Kdo správně odpoví na úkoly/otázky, zasloužená odměna ho nemine.


1. – 31. březen 2022 /8:00-17:00 – čítárna

Výstava fotografií

Autor fotografií: Miroslav Holča

Reportážní výstava fotografií zachycující historii pltnictví na řece Dunajec v Pieninském národním parku.

Druhou část výstavy tvoří fotografie z Červevného kláštera na Spiši, kterého počátky sahají do 14. století.


15. březen 2022 / 17:00-19:00 hod.

Přednáška o jedlých divokých rostlinách

Přednáší: Honza Vopršal

Divoké rostliny jsou naší dostupnou zásobárnou léčivých, výživových, čistících i ochranných látek. Rostou nám přímo pod nohama a jsou zadarmo. Během přednášky si přiblížíme toto bohatství naší přírody a budeme si povídat o tom, jak poznávat, sbírat a používat podzemní i nadzemní části divokých bylin a dřevin všestranně a po celý rok, a to jak v kuchyni, do jídla a nápojů, tak i ke kosmetickým a léčebným účelům a také na zahradě, k přípravě rostlinných hnojiv a ochranných preparátů.


31. březen 2022 / 17:00-19:00

Beseda ke knižní novince v regionální literatuře

Přednáší: Dr. Eva Koudelková

Autorka a nakladatelka Dr. Eva Koudelková představí svou novou knihu, cílem které je upozornit na téma z naší historie, jež je v posledních desetiletích spíše opomíjené.

Knížka se snaží zodpovědět dvě zásadní otázky: co se stalo a proč se to stalo. Na první z nich odpovídají očití svědci, ti, kteří byli u toho. Jejich svědectví čistě osobní a často emotivní. Na otázku proč se to stalo, autorka hledá odpověď z dostupné literatury.

Na besedě bude možné knihu zakoupit a nechat si ji podepsat.



23 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page