top of page

Jarní prázdniny s knihovnou

Aktualizováno: 5. 2. 2021



Týden jarních prázdnin před námi - letos trochu jiný než obvykle. Pro zpestření jsme pro vás na každý den připravili jeden úkol, který nějak souvisí s knížkami a čtením.

Plnit můžete průběžně všechny úkoly nebo jen ty, které si vyberete. Pokud nám zašlete obrázky / odpovědi jednotlivých úkolů do 7. února, zařadíme je do závěrečného losování, které proběhne v pondělí 8. února (samozřejmě on-line). Vylosovaného výherce odměna nemine! Každou odpověď / fotku nezapomeňte označit číslem úkolu a svým jménem.


Tak hurá do toho! Čím více zodpovězených otázek – tím větší šance na výhru ;-)

Úkoly se zde budou zobrazovat postupně.


 

5 úkol (pátek 5. 2. 2021) – zapeklitá foto-hádanka

Pro poslední prázdninový úkol jsme zabrousili do oddělení regionální literatury – do knížky Broumovsko v pověstech.

Poznáte podle pěti zapíchnutých obrázků na fotografii, o kterou regionální pověst se jedná?


Máte-li doma knížku Broumovsko v pověstech od Evy Koudelkové, můžete ji prolistovat. Nebo koukněte na texty níže. Odpověď zasílejte na jenkova@knihovnabroumov.net.

Text pověstí - k tisku
.pdf
Download PDF • 10.98MB
 

1. úkol (pondělí 1. 2. 2021) – Karantéňan objevuje EX LIBRIS

V boji proti nudě bojuje i hrdina Památníku národního písemnictví Karantéňan II. Udatný. Tentokrát se zaměřil na EX LIBRIS. Že nevíte co to je? Koukněte na video!


A teď už je na vaši fantazii, jaké EX LIBRIS si vytvoříte. Těšíme se na všechny vaše výtvory! Fotky sdílejte pod příspěvkem na FB nebo zašlete na jenkova@knihovnabroumov.net. Můžete zkusit zalistovat ve starších knihách vaší knihovny a třeba nějaké pěkné EX LIBRIS objevíte!



2. úkol (úterý 2. 2. 2021) – Ámosův labyrint

Kdo by neznal učitele národů – Jana Amose Komenského. V loňském roce jsme si připomínali výročí 350 let od jeho úmrtí. Panely výstavy zobrazující Komenského životní milníky stále v chodbičce dětského oddělení čekají na své diváky.

Komenský by asi koukal, jak to nyní ve škole funguje….


Jan Ámos Komenský – video


Jedním z nejznámějších děl Komenského je Labyrint světa a ráj srdce. Proplete se labyrintem / bludištěm tak, aby vám vyšlo smysluplné slovo? Odpovědi zasílejte na jenkova@knihovnabroumov.net


3. úkol (středa 3. 2. 2021) – poslech do ouška

Znáte audioknihy? Knížky, které si nečtete, ale posloucháte je? Dneska si to vyzkoušíte – čeká vás pohádka Agáta s vlkodlakem od Egona Bondyho.


Audio-pohádka Agáta s vlkodlakem


Podaří se ti namalovat vlkodlaka, jak si ho představovala Agáta? Obrázky můžete vkládat pod příspěvek na FB (3. úkol) nebo zaslat na jenkova@knihovnabroumov.net



4. úkol (čtvrtek 4. 2. 2021) – Čtenářský metr

Čtení je velice důležité a provází nás každý den (i když si to mnohdy ani neuvědomujeme). Vybrat tu správnou knížku ale není vždy úplně jednoduché. Šikovnou pomůckou je "Čtenářský metr", který připravila Knihovna Třinec. Stáhnout si můžete aplikaci nebo papírovou podobu čtenářského metru a poměřovat si, jak jste jako čtenáři s každou přečtenou knížkou povyrostli.


Prozkoumejte aplikaci nebo papírovou verzi čtenářského metru. Dnešním úkolem je doporučit ostatním vaši oblíbenou/zajímavou knihu (ať už je nebo není součástí čtenářského metru). Vyfoťte ji, namalujte, představte v krátkém videu, zkuste vytvořit vlastní čtenářský metr podle své fantazie…


Příspěvky sdílejte na FB (https://www.facebook.com/knihovnaBroumov/ - pod 4. úkol) nebo zasílejte na jenkova@knihovnabroumov.net.

93 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page