top of page

Pročtené léto 2023

Aktualizováno: 21. 8. 2023



Chybí Vám inspirace na letní čtení pro děti? Nezoufejte - v Městské knihovně v Broumově se o to postaráme! Připojili jsme se k letnímu projektu, který se věnuje podpoře čtenářství dětí všech věkových kategorií. Každý prázdninový týden pro Vás bude připravena spousta ověřených knižních tipů na různá témata. Dále budou připraveny tematické úkoly, kvízy, křížovky... Když budete v luštění úspěšní, je připravena drobná odměna.

Dětské oddělení je otevřeno od pondělí do pátku v dopoledních hodinách (8:00 - 12:00).

Na www.procteneleto.cz si můžete ZDARMA stáhnout prázdninový deník "Vzpomínkovník", kam si budete zaznamenávat všechny zážitky. Tak vzhůru do knihovny!

 

O dobrém jídle (8. týden / 21. - 27. srpna 2023)

Předposlední prázdninový týden Pročteného léta. Tento týden můžete "ochutnávat" a prohlížet knížky (nejen) o jídle. V lese plno hub, prázdninová sklizně ovoce a zeleniny v plném proudu. Návody jak jídlo uvařit, jídlo v názvu knihy - jako každý týden, nabídka knih k tématu je velice pestrá .

Luštění je v tomto týdnu "zdravé" a plné ovoce a zeleniny


O domově (7. týden / 14. - 20. srpna 2023)

Domov = místo které každé ráno pouštíme a odpoledne se tam opět vracíme. Kotva, pevný bod, bezpečné místo. Stejně jako u předešlých témat, i na domov se můžeme podívat z různých úhlů pohledu - jako stavba (z hlediska architektury), místo kde žijeme v kontextu geografickém (region, Česká republika, Evropa, planeta Země…), domovy zvířat atd. Úkoly jsou tentokrát z pracovního sešitu ke knize „Kde domov můj“, která se věnuje české hymně. Čeká Vás osvěžení zlidovělých skladeb z muzikálů a oper nebo poznávání významných českých staveb.


O nových přátelstvích (6. týden / 7. - 13. srpna 2023)

Prázdniny se přehouply do druhé poloviny, ale stále je dostatek času získat nové kamarády a navázat nová přátelství. Bez přátel a kamarádů by bylo smutno. Abyste nalezli nového kamaráda, není kolikrát potřeba chodit daleko. Alespoň na chvíli, se přítelem může stát i kniha a pomoci s nejednou peripetií. Vyberete si nějakou z aktuální nabídky?

Luštění pro všechny kamarády a přátele knihovny připraveno ;-)


O kapkách (5. týden / 31. července - 6. srpna 2023)

Bezbarvá čirá kapalina, která se v přírodě vyskytuje ve třech skupenstvích (tekutá voda, pevný led a kapalná pára). Bez vody by nebyl život a možná i proto platí, že „Nemusí pršet - stačí když kape“.

Podle předpovědi na tento týden to vypadá, že i příroda respektuje téma Pročteného léto. Přijďte se před deštěm ukrýt do Městské knihovny v Broumově a prolistovat nějakou pěknou knížku o vodě, nebo vyluštit tři připravené úkoly.


O lupách (4. týden / 24. - 30. července 2023)

Čtvrtý týden patří maličkostem, které jsou pouhým lidským okem neviditelné. Naštěstí si můžeme pomoci třeba zvětšovacím sklem, dalekohledem, mikroskopem... Některá povolání se bez těchto zařízení neobejdou – například archeologové, vědci nebo detektivové.

Pojďte se prostřednictvím krásných knížek ponořit do mikro-světa, kam se bez patřičného vybavení lupy barevné, šifrovací, zvětšovací atd.) nedostanete

Úkoly jsou tentokrát převážně detektivního rázu.


O číslech (3. týden / 17. - 23. července 2023)

Čísla v různých podobách – číslice a letopočty v názvu knihy či jméně autora, rekordy a svět „v číslech“, počítání a matematika, „čísla“ ve smyslu neposedů či nezbedů nebo známé osobnosti spjaté s čísly a světem matematiky. Počítejte s tím, že ať si vyberete kteroukoliv z knih třetího týdne Pročteného léta, nudit se určitě nebudete. Pro luštitele jsou připraveny tři úkoly na téma „čísel“ (a i když se lehce přepočítáte, odměna vás nemine ).


O cestování (2. týden / 10. - 16. července 2023)

Výlety, cesty a poznávání k prázdninám neodmyslitelně patří. K druhému týdnu Pročteného léta s tématem cestování, jsou připravené knížky o cestách v různém slova smyslu - cesty z labyrintu, známí cestovatelé, cesty časem, příručky na cestování, cestopisné knížky nebo cesty do neznáma.

Pro ty, kdo chce luštit, jsou připraveny tři úkoly spojené s cestováním ;-)


O hvězdách (1. týden / 3. - 9. července 2023)

Inspirace na letní čtení s tematikou hvězd a vesmíru! Přijďte si vybrat a vypravte se do dalekých galaxií...


36 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page